Wat is Code MBO?

Code MBO is een lessenreeks met educatieve uitdagende games en interactieve werkvormen die aansluiten bij de belevingswereld van studenten en docenten.

Video afspelen

Kraak de sociale code

Met Code MBO gaan studenten de sociale code van de samenleving kraken. Ze onderzoeken samen met hun medestudenten hun eigen kijk op de wereld en die van anderen, ze stappen in andermans schoenen en worden aangespoord om situaties van verschillende kanten te bekijken. Ook leren ze hun creatieve denkspier te gebruiken en gaan ze het gesprek aan over verschillende meningen, kansen, ideeën en achtergronden. Ontmoeten, ervaren en zelf doen staan daarbij steeds centraal.

Bouw je eigen planeet

Studenten reizen in teams langs zes stations. Elk station vormt een les. Aan het eind van elke les verzamelen ze voor hen belangrijke waarden, objecten en mensen, en zoeken ze antwoorden op vragen als: ‘Wat zou je als eerste gratis maken op je planeet, groene stroom of medicijnen?’ of ‘Welke beroepsgroep verdient meer op jouw planeet; politici of leraren?’ Stap voor stap creëren studenten zo samen hun ideale planeet.

Hoe werkt het?

Code MBO bestaat uit zes lessen die in een online docenteninterface te vinden zijn. Via deze online omgeving begeleid jij als docent de les. De docenteninterface biedt je structuur en houvast. De interface is de afstandsbediening van Code MBO.

In elke les staat een ander onderwerp centraal. Door games, interactieve werkvormen en bijbehorende werkbladen gaan studenten het gesprek met elkaar aan. Studenten werken in teams, doen mee via hun mobiele telefoons en gaan aan de slag met uitgeprinte werkbladen. 

Is er op dit moment één specifiek onderwerp wat speelt in jouw klas? Dan is het ook mogelijk een losse les af te nemen.

FAQ

Dat kan zeker! Wij raden dit van harte aan. Je kunt met één of meer klassen meedoen. Ook je collega’s kunnen met een of meer klassen spelen. Code MBO kan zo een waardevolle uitwisseling tussen docenten tot stand brengen, tegelijkertijd investeer je in een beter schoolklimaat. Immers: hoe meer klassen deelnemen, hoe meer bewustwording en wederzijds begrip er op school ontstaan. Tussen studenten onderling, maar ook tussen docenten en studenten.

Voor het gebruik van het online en offline lesmateriaal hanteren we een licentiebedrag, gebaseerd op het aantal klassen dat gebruikmaakt van het materiaal. Hoe meer klassen meedoen, hoe lager de kosten per klas. In de brochure vind je een uitgebreide kostenindicatie.

  • Hebben ze kritische denkvaardigheden aangeleerd;
  • Kunnen ze een mening vormen en die constructief uiten;
  • Hebben ze geleerd hoe om te gaan met verschillende perspectieven en meningen in een steeds sneller, veranderende wereld;
  • Hebben ze elkaar leren kennen en hebben ze meer empathie voor de ander;
  • Reflecteren ze beter op zichzelf, anderen en de samenleving;
  • Weten ze hun handelingsvaardigheden, inlevingsvermogen en bewustzijn beter in te zetten.

Docenten hebben nodig:

  • Een presentatiescherm (digibord/ presentatiescherm)
  • Computer of laptop
  • Internet
  • Geluid

 

Studenten hebben een smartphone en in sommige lessen hun laptop nodig.

Code MBO werkt goed in alle recente browsers, behalve Safari. In elke les wordt gewerkt met papieren teamwerkbladen die je zelf kunt printen.

Ja, de docententrainingen zijn verplicht (met uitzondering bij het afnemen van losse lessen). Ze zijn essentieel om het project goed te kunnen begeleiden en de aansluiting te vinden bij de studenten. Je leert in de trainingen ook belangrijke praktische zaken rondom de docenteninterface en de interactieve games, die noodzakelijk zijn om het project uit te voeren. 

Code MBO bereidt studenten op een vernieuwende en interactieve manier voor op het zijn van een kritische, betrokken burger. Het is dan ook uitermate geschikt voor de lessen burgerschap of loopbaanoriëntatie en sluit aan bij de wettelijke inspanningsverplichting. Code MBO biedt ook invulling aan projectweken.

Het programma is geschikt voor alle niveaus en gericht op leerjaar 1 en 2. Het lesprogramma geeft je de ruimte om op niveau te differentiëren, passend bij de deelnemende studenten.

Enthousiast geworden?

Ben je enthousiast geworden, wil je meer weten of heb je vragen voor ons? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

Partners